Szuperélelmiszerek

Azokat az élelmiszereket nevezzük „szuperélelmiszereknek”, melyek különlegesebbek az átlagos tápanyagytartalmú társaiknál. Az emberi szervezet számára fontosak tápanyag tartalmuk miatt,  ásványi anyagokban és vitaminokban jóval többet tartalmaznak. Antioxidáns hatásuk van és kiválóan támogatják az immunrendszerünket is. Több ezer éve is már felfedezték hogy bizonyos szuperélelmiszerek gyógyító hatással rendelkeznek. Természetesen a pozitív hatásaik akkor érvényesülnek igazán, ha minél kevésbé vannak ezek az élelmiszerek feldolgozva. Fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális poliszacharidok, antioxidánsok, enzimek és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

Miket tartalmaznak a szuperélelmiszerek?

  • fehérjéket – esszenciális (amit az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani) fehérjéket is
  • enzimeket (egyszerű vagy összetett fehérjék, amelyek meghatározzák a kémiai reakciók gyorsaságát és jellemét és a szervezet legtöbb biokémiai folyamatát rendezik)• antioxidánsokat
  • rostot
  • vitaminokat
  • ásványi anyagokat

Ezek alapján ismered fel a szuperélelmiszereket:

  • Zöld színű (nem a romlottság miatt!) élelmiszerek, mint a fiatal árpafű, fiatal zöld búza, chlorella, spirulina
  • Tojás, magas fehérjetartalma és két antioxidáns (zeaxanthin & lutein) melyek a szem egészségéért felelnek
  • Friss/szárított gyümölcsök (nem mindegyik gyümölcs!), mint a schizandra, lucuma, acai bogyó, kókuszolaj, goji, eperfa, snyers kender fehérje, málna, áfonya, vörös áfonya, szeder, mazsola és hasonlók
  • Különböző olajos magok, mint a kendermag, chia mag, szezámmag, napraforgómag, quinoa, mint a kesu, fenyőmag,dió, mandula, mogyoró, brazil dió, makadámdió
  • Különféle magokból préselt olajok, mint a kókuszolaj, avokádó, szezám, tökmag, len, kender
  • Néhány gombaféle, mint a  laskagomba, shiitake
  • Természetes édesítőszerek  mint a stevia, agávé, juharszirup, kókuszcukor, személyes kedvencem a méz (méhészeti termékek)
  • Egyéb szuperélelmiszerek, mint a gyümölcs-és zöldséglevek (gyümölcslevekkel óvatosan kell bánni a fruktóz tartalmuk miatt!), matcha tea, kakaóvaj, guarana, maca, hüvelyesek – csicseriborsó, lencse és hasonlók

Fogyasszuk rendszerességgel!

Lehetőleg igyekezzünk minél többször felhasználni étkezéseinkhez ezeket az élelmiszereket. Sokat segíthetnek az egészséges életmód fenntarthatóságában és nagyban javítják immunrendszerünket, ami bizony mostanában igen csak ki van téve a megpróbáltatásoknak. Igaz, a szuperélelmiszerek ára drágább mint az átlagos tápanyagtartalmú versenytársaik de úgy gondolom néha érdemes néhány száz forinttal többet kiadni és minőségibb élelmiszerekből elkészíteni ételeinket. Nyilván nem azt mondom hogy minden nap lazacnak, avokádónak, mandulának kell lennie az ebédlőasztalon de 2-3 hetente érdemes beilleszteni a menübe. A zöld színű zöldségek már jóval elérhetőbb árral rendelkeznek, mirelit formában is megfelelőek, ugyanis a jelenlegi fagyasztási eljárásokkal nem veszítenek tápanyag tartalmukból annyit, mint gondolnánk.

Piac vagy Szupermarket?

Szuperélelmiszert nem csak szupermarketben kapni! A kérdés nem könnyű, mindkét helyen találhatunk jót & rosszat is minőség szempontjából. Sajnos hallottunk már olyanról is. hogy a piacon évek óta kereskedő is „BIO” felirattal látja el termékeit, később pedig kiderül hogy bizony ez nem teljesen fedi a valóságot. Véleményem szerint, érdemes körülnézni a helyi piacon is és néhány alapanyagot onnan beszerezni de az igényesebb szupermarketekben is minőségi termékekhez juthatunk sőt néha igen komoly árengedménnyel juthatunk hozzá akár a szuperélelmiszerekhez is!

Egy szuper recept:

Rozmaringos csirke, fehérbabbal & spenóttal

Könnyen beszerezhető és elkészíthető ebéd/vacsora ötlet, kiemelkedő makrókkal. Olaszos ízvilág jellemzi, a rozmaring pedig lecserélhető (egyéb zöldfűszerre, pl: bazsalikom, petrezselyem, stb.) természetesen ha valakinek túl intenzív lenne.

Hozzávalók:

  • 1/2 konzerv hámozott paradicsom
  • 4db  felezett csirkemell
  • 1/2 szár rozmaring
  • 1/2 teáskanál só & bors
  • 4 teáskanál extraszűz oliva olaj
  • 1 doboz friss bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma, (zúzva)
  • 1/2 konzerv fehérbab (lecsöpögtetve)

Elkészítés:

Szeleteljük fel kockára a hámozott paradicsomokat, forró lábasban pirítsuk meg egy kis olíva olajon 1-2 percig, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd érkezhet a bab, forraljuk össze 3-4 percig majd húzzuk félre. Formázzuk meg a csirkemelleket, dörzsöljük be sóval, borssal, és az apróra vágott rozmaringgal. Egy tűzforróra hevített serpenyőben kérgezzük körbe a húst (ezáltal bezárjuk az értékes húsnedveket és omlós, szaftos marad). Ha ez megvan 180°C-os előmelegített sütőben süssük készre megközelítőleg 10-15 perc alatt. Az elkészült húst, helyezzük a paradicsomos babos ragúba, melegítsük össze, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a bébispenótot. Fűszerezzük még sóval & borssal, keverjük át és tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Tápanyagtartalom/1 adag (a képen 1 adag látható)

1 csirkemell+ 2 átlagos merőkanálnyi köret: 348 kalória, 9g zsír, 25g szénhidrát (5g cukor, 6g rost), 41g fehérje.

Facebook hozzászólások
Shares

Iratkozz fel a hírlevélre!

Csatlakozz a hírlevél listára, hogy a leghamarabb értesülj az új tartalmakról!

Adatkezelés

Sikeres feliratkozás! Előfordulhat, hogy a levelem a promóciós mappában jelenik meg!